Getuigen bij het huwelijk zijn de moeder van de bruidegom, de vader van de bruid, Hendrik Casper Meijman (42 jaar, kantoorbediende), Johan Rudolf ten Napel (40 jaar, winkelier), Adrianus Vermaat (45 jaar, koopman in kaas, oom van de bruid) en Krijn Huijzer (50 jaar, scheepmaker).
Tussen de reizen door was Pieter in elk geval vaak genoeg thuis om drie kinderen te verwekken: Theunis Johannes werd geboren op 11 maart 1902, Cornelis Pieter Johannes op 13 september 1907 en Pieter Johannes op 20 juni 1910.
Op de gezinskaart uit het Bevolkingsregister Rotterdam staat echter een opmerking waarin de ongerustheid van zijn echtgenote lijkt door te klinken: "is te San Francisco en heeft sedert October 1917 niets van zich laten hooren".
Blijkbaar keerde hij ook niet terug, want de kaart vermeld eveneens dat het huwelijk in 1929 ontbonden is. De echtscheidingsakte van 27 september 1929 vermeldt "bruidegom zonder bekende woon- of verblijfplaats hier te lande".
Gezinskaart Visser-Vermaat uit Bevolkingsregister Rotterdam |
Paspoort Cornelis Pieter Johannes voor Brazilië 1949 |
Paspoort Cornelis Pieter Johannes voor Brazilië 1950 |
In september 1918 was Pieter niet in San Francisco, maar logeerde hij bij een familielid in Chicago, Minnie Visser. Hij werkte daar als kok bij een zekere S. Nash. Daar meldde hij zich ook aan om als soldaat in WO I te gaan vechten.
Pieter Johannes Smit wil gaan vechten in WO I |
Vermoedelijk is hij niet in de VS blijven hangen: er zijn geen sporen van een huwelijk, naturalisatie of overlijden daar. Misschien blijkt in de toekomst nog wel eens waar hij gebleven is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten