zondag 1 april 2012

De verdwenen echtgenoot

Op 13 juni 1879 trouwt Wilhelmina Huiberdina Vermaat (geboren op 17 december 1855 in Poortugaal als dochter van Hendrik Vermaat en Francijna de Raad) met Gerrit de Vos, van beroep metselaar, wonend te Warmond, meerderjarige zoon van Johanna de Vos, overleden. Op 15 januari 1879 wordt hun zoon Abraham de Vos geboren in Warmond.
Het tweede kind van Wilhelmina Huiberdina Vermaat heet echter Francina Tegelaar (geboren op 15 februari 1881) en de vader van dat kind heet Gerrit Tegelaar. Ook de achternaam van het eerste kind wordt later veranderd in Tegelaar.
Blijkbaar was er sprake van een vroeg gestorven eerste echtgenoot en een tweede huwelijk.

Het probleem was echter dat noch het overlijden van de eerste echtgenoot, noch het tweede huwelijk terug te vinden was in de akten van Warmond of Sassenheim.

Opvallend was tevens dat Abraham Tegelaar, vermoedelijk de vader van haar tweede echtgenoot Gerrit Tegelaar, als getuige optrad bij het eerste huwelijk, terwijl het eerste kind van Gerrit de Vos en Wilhelmina Huiberdina Vermaat ook Abraham heet.
Tevens valt bij nader inzien op dat de moeders van Gerrit de Vos en Gerrit Tegelaar allebei Johanna de Vos heten. Mogelijk is Gerrit de Vos een voorkind van Johanna voordat ze met Abraham Tegelaar trouwde?

Het raadsel wordt opgelost door het zien van de geboorteakte van Gerrit, die ik via het onvolprezen Genver heb gevonden: niet alleen blijkt daar dat moeder Johanna de Vos en vader Abraham Tegelaar ten tijde van Gerrit's geboorte niet getrouwd waren, maar uit een notitie in de marge blijkt tevens dat op 23-7-1879 Gerrit de achternaam Tegelaar in plaats van De Vos krijgt. Ook zijn nakomelingen zullen de achternaam Tegelaar dragen. Dit betekent dat er helemaal geen sprake is van het overlijden van Gerrit de Vos en een tweede huwelijk, maar van een naamswijziging van de echtgenoot tijdens het huwelijk. Hiermee wordt ook verklaard waarom ik de ontbrekende akten nergens kon vinden: ze bestaan eenvoudigweg niet.

Zo bleek Wilhelmina Huiberdina na te zijn getrouwd met Gerrit de Vos zonder iets te doen later weduwe kon worden van Gerrit Tegelaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten